Topok

Sárga-kék csipkemintás kötött top

Azsúr minták gyűjteménye egy topban és az élénk színek kontrasztja igen merész és egyben egyedi ábrát alkotnak. Csipkés top leírással és mintarajzokkal.


Méret: 38-40
Hozzávalók: 330 g sárga és 50 g kék színű pamutfonal (77% pamut, 23% viszkóz), 3-as kötőtű, 2,5-s horgolótű, 3 kék és 1 világos színű gyöngy.
Sima kötés: a színén sima, a víszáján fordított szemek.
Azsúr minták: a rajzok szerint, melyek megvannak számozva.

csipkeminták
 

Kötés leírás
 

Háta: sárga fonallal felszedünk 116 szemet és simakötéssel kötünk. Karöltők: 37 centire a kezdéstől mindkét oldalon minden 2. sorban leláncolunk 1 x 6 szemet, 1 x 3 szemet, 1 x 2 szemet és 3 x 1 szemet. 22 cm után leláncoljuk a szemeket.
 

Eleje: sárga fonallal felszedünk 113 szemet, és a következő mintafelosztással kötjük: 16 sor 1  Minta, 24 sor 2 Minta, 14 sor 1 Minta, a séma 5. sorával kezdjük, 38 sor 3 Minta, 22 sor 4 Minta és 16 sor 5 Minta. Közben az 53-89 sorokat kék színnel kötjük. Összesen 130 sort kell kössünk. A következő sorban a karöltők kivágásához mindkét oldalon leláncolunk 6 szemet és a   minta alapján kötünk, a karöltőket és a nyakkivágást a sémarajznak megfelelően kell kötni, a 118 sor után leláncoljuk a vállszemeket.
 

Ujja: sárga fonallal felszedünk 74 szemet és 6 sort simán lekötünk. Majd a következő beosztással kötünk: 7 és 11 sor: ráhajtás, 2 sz egybe leköt*, folyamatosan ismételjük a *-* a sor végéig. 9 sor: 2 szem egybe leköt, ráhajtás*,  folyamatosan ismételjük a *-* a sor végéig. A páros sorokban minden szemet fordítottan kötünk. Összesen 14 sort kötünk, és a vállcsúcs kialakításához leláncolunk minden 2. sorban 1 x 6 szemet, 1 x 3 szemet, 1 x 2 szemet, 1 x 1 szemet, 1 x 2  szemet és 1 x 3 szemet. A megmaradt 6 szemet leláncoljuk.
Top minta rajz


Összeállítás: Zárjuk az oldal és vállvarrásokat, felvarrjuk az ujjakat. Az ujja alsó szélét körbehorgoljuk: 1 sor – rövidP, 2 sor – * 7 egyráhajtásos P az alap 3. szemébe, 2 szemet kihagy, rövidP*, folyamatosan ism. *-*.
A nyakkivágást is körbehorgoljuk: 1 sor – 1 rövidP, 1 egyráhajtásos P, 1 légszem, 1 alapszemet kihagy*, folyamatosan ism *-*., a 3 sor – ugyanúgy, minta az ujját horgoltuk körbe.
A virágot a 7 rajz szerint horgoljuk, 3 szirmot sárgával, 2-t kékkel. Rákpálcával körbehorgoljuk a sárga szirmokat kék fonallal, a kéket sárgával. A virág közepét gyöngyszemmel díszítjük, felvarrjuk a topra.

 
 

Ami még érdekelhet: Szivárvány top – hatszögekből kötött nyári top

 

Még több kötésmintát szeretnél látni? Akkor lájkold facebook oldalunkat!

Tetszett a cikk? Oszd meg másokkal is!

Share Button

 
 

 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük