Pulóverek, kardigánok

Levélmintás pulóver kötése

Sűrű levélmintával kötött pulóver, elegáns, nőies. A leíráshoz minta séma és videósegédlet is tartozik.

A pulóver mérete: 36/38

Hozzávalók a kötéshez: selyem, pamut, vagy len/viszkóz tartlamú fonal, mely vastagásga kb. 220 m/100 gramm, 4-es számú kötőtű vagy amivel kijön megadott kötéspróba.

Minőséges olasz gyártású selyem, len és pamut fonalakat a Kötni Jó webshopban talál: https://shop.kotnijo.com/

Kötésminták: levélminta kötés

 • Levélminta: a séma alapján kötjük, folyamatosan ismételjük az 1-12 sort.
 • Simakötés
 • Lyukacsos minta: szélszem, *1 átemelés, 2 ráhajtás, 2 szemet simán egybe leköt, folyamatosan ismételni a *-tól a *-ig, szélszem. A visszáján minden szemet fordítottan kötünk.

Kötéspróba: levélminta – 24 szem és 27 sor = 10 x 10 cm, lyukacsos minta – 20 szem és 28 sor = 10 x 10 cm.

Jelmagyarázat:

jelmagyarázat

Videó segédlet a mintához:

Pulóver kötés leírás

Háta: Felszedünk 111 szemet és kötünk egy sort fordítottan (ezt a sort a továbbiakban nem számoljuk). Majd a levélmintával kötünk tovább. 31 centire a kezdéstől a 84 sorban elkezdjük a karöltőket, így mindkét oldalon leláncolunk 1 x 5 szemet, majd minden 2 sorban 1 x 3, 1 x 2, 2 x1 szemet leláncolunk = 87 szem. 40 centire a kezdéstől = 108 sortól simakötéssel kötünk tovább, közben egyenletesen elosztva 15 szemet fogyasztunk = 72 szem. 9 centire a levélmintától = 26 sor a nyakkivágáshoz leláncoljuk a középső 24 szemet és mindkét felét külön fejezzük be. A nyakkivágás mentén minden 2 sorban 2 x 5 szemet leláncolunk. 9,5 centire a levélmintától elkezdjük a vállakon is a fogyasztást, leláncolunk 1 x 5 szemet, majd a 2. sorban 1 x 5 szemet, és a következő sorban leláncoljuk a megmarad szemeket.

Eleje: ugyanúgy kötjük, mint a hátát, csak mélyebb nyakkivágással. A levélmintától 4 centire kezdjük, leláncoljuk a középső 14 szemet, és minden 2 sorban a nyakkivágás mentén 1 x 4 szemet, 1 x 3 szemet, 2×2 és 4 x 1 szemet fogyasztunk.

Ujjak: felszedünk 42 szemet és kötünk egy sort simakötéssel (ez a visszája). Majd kötünk 4 sort simakötéssel és 2 sort lyukacsos mintával. Majd simakötéssel kötjük végig. Közben mindkét oldalon szaporítunk: minden 10- sorban 5 x 1 szemet és minden 8 sorban 5 x 1 szemet = 62 szem.
35 cm magasságon elkezdjük a vállcsúcs kialakítását a következő fogyasztásokkal: 1 x 3 szem, majd minden 2. sorban 1 x 2 szem, 15 x 1 szem és 1 x 2. a következő sorban a megmaradt 18 szemet leláncoljuk.

pulóver szabásminta
Összeállítás: összevarrjuk a vállakat, elvégezzük az oldalvarrásokat, felvarrjuk az ujjakat. A nyakkivágás mentén felszedünk 112 szemet és kötünk 2 sort simakötéssel, 2 sort lyukacsos mintával és 2 sort ismét simakötéssel. Leláncoljuk a szemeket. Eldolgozzuk a fonalakat.

Ami még érdekelhet: Azsúrmintás kötött pulóver

Még több kötésmintát szeretnél látni? Akkor lájkold facebook oldalunkat!

Tetszett a cikk? Oszd meg másokkal is!

(9) Hozzászólás

 1. Tisztelt Címzett!
  A levélminta leírásánál elmaradt a sorok végén lévő jel magyarázata. Két szemet egybe jobbra dőlve lekötni.
  A keresztszál felhúzása is előbb van, mint a leírásnál. A videót alaposan tanulmányoztam.
  Elnézést, ha én tévedek. Üdvözlettel: Horváth Jánosné

 2. Vargáné Kara Rozália says:

  Kedves Klára!
  Nagyon tetszik ez a minta. A fordítással lehetett a hiba.
  A balra nyíl szerintem: A minta következő 7.és 8. szeme közé öltünk a tűvel,a szálat keresztül húzzuk,a hurkot a bal tűre tesszük és egybe lekötjük a következő szemmel simán.
  Így adja ki a darázsoláshoz hasonló mintát.
  Ha még érdekel valakit…

 3. Erika says:

  Kedves Klárika! Gratulálok az oldaladhoz! Viszont ez a minta rajtam is kifogott. Nekem megvan sz eredeti német újság, németül nem tudok, de ha ránézek a pulcsira nem valami átemelésnek kellene lenni? Mert ha leírás szerint csinálom akkor lesz egy összekötött szemem meg egy kicsit nagyobb lyuk a ráhajtásból, de a minta sehogysem jön ki

 4. Tóthné Ildikó says:

  Kedves Klárika! Nemrég fedeztem fel a honlapod, és ez adott kedvet ahhoz, hogy megint kössek. Mát elkészítettem két pulóvert, részben az általad közölt minták alapján.

  Rendkívül tetszik ez a a levélmintás pulóver, de nem értem a visszafele mutató nyílhoz tartozó magyarázatot. Szeretnék kérni egy nagyon pontos, részletes leírást, csak erről az egy lekötésről. (Ilyennel még nem találkoztam eddig.)

  Előre is köszönöm

  Ildikó

   

  1. Klárika says:

   Kedves Ildikó, átfogalmaztam a jelmagyarázatot, lehet így érthetőbb lesz, hogy mi a keresztszál, itt olvasható, ill. látható a rajzon: https://kotnijo.com/2017/02/a-kotes-alapjai-kotott-darab-reszletei/, csak itt a jobb tűn lévő szemek közt van megjelölve a keresztszál, a mintában, pedig a bal és jobb tű között lesz, a 7. szem után.

   Üdv. Klári

   Jó munkát!

 5. Miheller Gyorgyne says:

  Szia, azert irok neked, mert nem jon ki a levelminta, az iras szerint a mintaproba 24 plusz szelszem, a leszamolhato rajzon pedig 1 mintasor 25 szem. Allandoan eltunik 1vagy szaporodik, es nem jovok ra sehogysem a buktatora. Koszi a valaszod. Mihellerne

  1. Klárika says:

   Kedves Mihellerne, nem az egész mintasort kell figyelembe venni, hanem csak az ismétlődő részét, amit MS-el jelölünk így a minta 12 szem, elvileg egy sorban van 2 darab ráhajtás és 1 darab 3 szem egybe lekötve, és akkor nem lehet sem plusz sem minusz szem. a 25 szem az csak egy része a sornak, a mintát bármennyi szeből lehet kötni, a lényeg, hogy  csak az MS 12 szeme ismétlődjön

 6. betty says:

  lehetne e kerni jelmagyarazatot a rajzhoz mert en sehogy nm ertem a nyilakat meg az.u kat mar csomoszor ujrakezdtem de nm akar kijonni sehogy.koszonom

  1. Klárika says:

   Kedves Betty, pótoltam a hiányt, remélem sikerül megbirkózni a mintával, én megkötöttem a mintaegységet, minden rendben van a sémával, ha esetleg nehezen megy a mintaértelmezés továbbra is, jelezd, megpróbálok segíteni. üdv. Kötni Jó

    

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük