Pulóverek, kardigánok

Elegáns denevér ujjú kötött pulóver

Csupa elegancia és nőiesség ez a bő fazonú denevér ujjú kötött pulóver, van hozzá leírás és szabásminta, a rajz alapján igen egyszerű a kötéstechnika.

Hozzávalók a kötéshez: 300 g akril vékony szálú fonal (400g/100m), 3-as körkötőtű, 2-s horgolótű.
Kötésminta:
·    simakötés – a színén sima szemek, a visszáján fordított szemek).
·    1×1 patentminta – felváltva 1 sima, 1 fordított
Méretpróba: 22szem x 33 sor = 10×10 cm.
Denevérujjú pulóver kötés leírás

A pulóvert fentről levele kötjük, egységesen. Felszedünk 184 szemet és elosztjuk a szemeket, ahogyan az ábra mutatja. denevérujjú pulóver kötés

Majd simakötéssel kötjük a részeket, a raglánvonalat pedig a séma szerint. Közben a raglán vonal mentén mindkét oldalon ráhajtásokkal minden 2 sorban 1-1 szemet szaporítunk. 40 cm magasságnál az ujján leláncoljuk a szemeket.  Majd az elején és hátán körkörösen kötünk 8 cm 1×1 patentmintával.

Összeállítás: az ujjakat körbehorgoljuk 1 sor rövidpálcával és 1 sor ráköltéssel. A nyakkivágás a séma szerint horgoljuk körbe.

kötésminta

 

(6) Hozzászólás

 1. Horváth Antalné says:

  Kedves Klárika!Megkötöttem a denevérujjú pulcsit,de az ujja leláncolása után,a derék rész készítéseko már látszott,hogy nagyon nagy lesz.Kb.280 szem maradt.Biztosan így kell lennie?

  Köszönöm válszodat.

                                                     Hné Zsuzsa

  1. Klárika says:

   Kedves Zsuzsa,

   Hogy pontosan hány szem lesz a derékvonalban. azt nem tudom megmondani, attól függ milyen vastag a fonal (vékony fonalra jellemző a leírás), ugynis a raglán vonal szaporításnál is nagyon fontos, hogy vékony vagy vastagabb fonallal dolgozunk, vastagabb fonal esetében kevesebbet kell szaporítani, mondjuk nem 2 soronként, hanem 3-4 és így kevesebb szem lesz.

   A modellek nagy részét én személyesen nem kötöttem meg, csak az eredeti leírást fordítottam le magyarra (a fordításokban hiba nincs, nagyon odafigyelek). Sajnos, előfordulnak hibák, igen híres kiadók esetében is.

   A fenti pulcsi leírása jó kell legyen, ez akár sablon  is lehet bármilyen denevérujjú pulóvernek, csak figyelembe kell venni, milyen fonallal dolgozunk. 

   P.S. Nem lehet, hogy  a sok szem, nem az eleje/háta részére esik, hanem az ujját kell képezzék?

   1. Horváth Antalné says:

    Köszönöm válaszodat,úgy döntöttem,bontok.Most már megnéztem a szabásmintát is,csökkentettem a szemszámot,így most már szerintem jó lesz.Kedves menyen nagyon várja,ezért "éjjel nappal"kötni fogom.Még egyszer köszönöm a sgítséget.

    Hné Zsuzsa

 2. Herman Henriett says:

  Kedves Klárika! 

  Nagyon sokat segítettél! Nagyon szépen köszönöm! 

  Jó munkát, szép hétvégét!

  Herman Heni

   

 3. Herman Henriett says:

  Kedves Kötnijó. com szerkesztősége!

   

  Szeretnék kérdezni a Elegáns denevér ujjú kötött pulóver kapcsán, ha lehetséges. Nagyon jó a minta szeretném elkészítani azonban egy kérdésem lenneannak kapcsán, hogy ez körköres kell kötni, ahogy a zokni/kesztűkötésnél vagy lehet körkötőtűvel külön az elejét és a hátá. Az a baj hogy körkörösen nem tudok kötni. 

   

  Remek mintákat láttama honlapon, köszönöm és a segítséget is köszönöm előre!

   

  Tisztelettel:

  Herman Henriett 

   

  1. Klárika says:

   Kedves Henriett!

   A leírás szerint körkörösen kell kötni, de elkészíthető külön kötve eleje, háta, ujja. Én pl. nem szeretek körkörösen kötni, és a hasonló modelleket külön egységekből kötöm meg, majd a raglánvonal mentén összehorgolom, ami nagyon is szépen mutat, nem látszik, hogy az nem egybe van kötve. A rajz segíthet, fentről lefelé kell majd kötni, 46/46 szemmel kezdeni az elejét és hátát valamint az ujjakat is, és a szélszem mentén szaporítani a szemeket, ez lesz majd a raglánvonal.

   Nem tudom mennyire volt hasznos válaszom, ha további kérdések lennének, vagy valahol elakad a munka, állok rendelkezésre, feltéve ha tudok segíteni 😉

   Jó munkát!

   Üdv. Kötni Jó

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük