Mellények, bolerók

Mintás mellény kötése

Elegáns, nőies kötött mellény, finom gyapjúfonal kell hozzá és egy kis kötéstechnika, különleges csavart minta és rombusz minta teszi egyeivé ezt a kötött mellényt. A mellényt minta séma és rövid leírás alapján tudjuk megkötni.

Méret: 36
Hozzávalók a kötéshez:  250 g halvány rózsaszín vagy más tetszőleges színű alpaka (vagy puha gyapjú) fonal ( 200m/100 gramm vastagságú), 6-os és 7-es kötőtű, 7-es horgolótű.

Ajánlott fonal: Alpaca Baby Merinos
Patentminta: szemek száma 4+2 szélszem. Szélszem, * 1 sima, 2 fordított, 1 sima* folyamatosan ismételjük a *-tól a *-ig, szélszem. A visszáján úgy kötjük a szemeket, ahogy mutatkoznak.
A többi mintára vonatkozik: a sémák a minta színét mutatják, a visszáján úgy kötjük a szemeket, ahogy mutatkoznak, a ráhajtásokat az 1. és 3. sémán fordítottan kötjük, a 2. sémán keresztezett simával.
Azsúrminta, A csavarásal, 18 szem széles: az 1. séma szerint kötjük. Folyamatosan ismételjük a 1-10 sort.
Rombuszminta, 22 szem széles:  a 2. séma szerint kötjük. Folyamatosan ismételjük a 1-32 sort.
Azsúrminta, B csavarással, 18 szem széles: a 3. séma szerint kötjük. Folyamatosan ismételjük a 1-10 sort.

Méretpróba: 13,5 szem és 14 sor = 10 x 10 cm.

Mellény kötés leírás

Háta/eleje: 6-os tűvel felszedünk 58 szemet és 12 cm-t patentmintával kötünk, közben az utolsó sorban mindkét szélén 1 szemet szaporítunk = 60 szem. Majd 7-es tűvel kötünk tovább, a következő mintaelosztással: szélszem, 18 szem azsúrminta A csavarással, 22 szem rombuszminta, 18 szem azsúrminta B csavarással, szélszem. 50 cm-re a patentmintától = 70 sor leláncoljuk a szemeket. A középső 34 szem a nyakkivágást képezi és 13-13 szem marad a vállakra.

mellény kötésminta

Jelmagyarázat ITT található, meg ITT

Összeállítás: összevarrjuk a vállakat, és oldalt a patentmintás részét. A nyakkivágást és a karöltőket körbehorgoljuk  1 sor rövidpálcával és 1 sor ráköltéssel.

Velünk Kötni Jó!

(2) Hozzászólás

  1. Simonné Török Tímea says:

    Akárhogy is számolom, valami nem jó. A 2 szem rombuszminta nem 22 véletlenül?

    1. Klárika says:

      Köszönöm, igen, elírtam. Köszönöm az észrevételt, javítottam

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük