Sapkák, fejpántok

Fantázia mintás sapka kötése

Puha gyapjúfonalból kötött sapka, kötés leírással és minta sémával.

Hozzávalók a sapka kötéséhez: 200 g szürke fonal (50% akril, 50% gyapjú, 240 m/100g), 4-es kötőtű. sapka kötés leírás

Kötésminták:

 • 1×1 patentminta: 1 sima, 1 fordított felváltva-
 • Fantáziaminta: a séma alapján kötjük, a rajz a minta színét mutatja.

Sapka kötés leírás: felszedünk 104 szemet és 2 cm-t patentmintával kötünk. Majd fantáziamintával dolgozunk tovább. 15 centire a kezdéstől egyenletesen elosztva minden 3. sorban 20 szemet fogyasztunk, egészen addig ismételjük a fogyasztásokat, amíg 5 szem marad a kötőtűn. A fonalat eltépjük, a szálat befűzzük a varrótűbe, átfűzzük a szemeken, és szorosra összehúzzuk. Eldolgozzuk a szálat. Hátul összevarrjuk a sapkát.
sapka kötésminta

IMG_0020

Még több kötött sapka leírása ITT

(7) Hozzászólás

 1. Tóth Ferencné Marika says:

  Sziasztok! Valaki megtudná mondani hogyan kell kötni a fantázia mintás sapkát? Én már 140 szemmel kezdtem ahogyan ajánlotta a Klárika a Babának, de ez sem az igazi. Nagyon szoros a csavarás után, pedig tíz szemmel csavarom. Nem  tudom hogyan lesz olyan laza, mint a fotón. Valami nem stimmel a leírással. Tudna nekem valaki tanácsot adni, hogy mi a probláma?

  Előre is köszönöm a segítséget

  Üdvözlettel Marika

   

 2. Ugóczkiné Klára says:

  Engem az érdekelne, hogyan kell a csavart mintát kötni, hogy olyan laza maradjon!

   

  Köszônöm: Klára

 3. Szélessy Bea says:

  Szia,nem vagyok túl gyakorlott kötögető de a bagoly sapit annyira szuperül leírtad,mutattad hogy nekem is sikerült.Nagyon köszönöm,ilyen szuper leírást még sehol nem találtam,azt hiszem gyakori látogató leszek nálad.Egy dolgot nem tudok,bár még nem néztem végig a videót mert kb a felénél tartok,de ha sapkát kötök,50 szemre kezdtem,hosszabra kell kössem és kétoldalt összevarrom,vagy körbe kellett volna kötnöm???Elég béna vagyok nem tudom érted-e mit nem tudok???

  1. Klárika says:

   Szia Bea, azt hiszem értem a kérdést 🙂

    

   Ha jól értem erre aq bagoly sapkára gondoltál: https://kotnijo.com/2014/10/sajat-keszitesu-bagolymintas-kotott-sapka/

    

   Ha igen, akkor nem 50, hanem 70 szemet írtam, ennyit kell felszedni.

    

   A sapkát hosszában kell kötni és hátul összevarrni, ahogy leírtad (lehet körbekötni is, kicsit más a technikája).

    

   Ha a videó alapján kötöd a bagolyt, akkor azt figyelembe kell venni, hogy a videón egy nagyobb (magasabb) bagoly van, pontosan akkor minta a sémán: https://kotnijo.com/2014/08/bagolyminta-kotese/bagolyminta-kotese-sema/

    

   de, hogy akkora legyen mint a sapkán van, kisebbre kell csinálni a pocakját és a fejét is. Ehhez pl. a sémán a 10. sor után átugrasz a 17. sorra, majd úgy kötsz ahogy mutatja a séma, és a fejrésznél is a 33. sor után átugrasz a 39. sorra. Ezekkel az átugrásokkal lehet változtatni a bagoly méretét, figyelni kell, hogy azért arányos legyen a módosítás, a pocakja mindig legyen nagyobb, mint a feje.

    

   Jó munkát, ha van még kérdésed, szívesen válaszolok.

    

   Üdv. Klári

    

 4. Ajtay Baba says:

  Tisztelt hölgyek!

  Fantázia mintás sapkát akartam készíteni. Szóról-szóra követtem a leírást, lépésről-lépésre kötöttem le a minta minden egyes szemét. Az indulás tökéletes, de az első csavarástól kezdve a darab annyira beszűkült, hogy a kész sapkát meg egy csecsemő fejére sem lehet ráhúzni; én eléggé tapasztalt amatőr kötő vagyok, de nem értem hogy itt mi történik. 

  Kérem, ha van valaki aki ezt a modellt már kötötte, legyen szíves nekem is megmagyarázni, hogy miként kéne fejen viselhető sapkát készíteni. 

  Előre is megköszönöm, 

  Tisztelettel, 

  Baba

  1. Margó says:

    

   Halihó! Én alapból 140 szemre kezdtem a sapit,és nem 20, hanem 10 szem után kell csavarni.

   Üdv: Margó

   1. Miklós Csilla says:

    A képen 10 sima van 10 fordítottal csavarva. Jól láthatóan le is számolható. A csavarás sorában mintaegységenként 20 sima ill. 20 fordított szem van felváltva minden 13. sorban. Ha a kép/ábra szerint kötünk, akkor valóban túl szoros lesz és körülményes is ennél a fonalvastagságnál.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük