Ruhák, tunikák

Nyári kötött tunika

Könnyű, kellem színű és puha pamutfonalból kötött nyári tunika, kényelmes hétköznapokra.

Méret: 36/38 (40/42)

Hozzávalók a kötéshez:  500 (550) g világos zöld fonal (100% pamut, 75m/50g), a leírásban szereplő tunika kötéséhez a Lana Grossa Dacapo fonalat használták, 6-os, 7-es és 8-as körkötőtű.

Kötésminták:

Lusta kötés: színén és visszáján is sima szemek.
Sima kötés: színén sima szemek, visszáján fordított szemek.
Lyukacsos minta: ahhoz, hogy kialakuljon a V alakú vonal, és az ujjak szaporítás is meglegyen: az A/B séma alapján kötünk. A bal oldali számok a visszája sorait, a jobb oldali számok a színe sorait jelölik. Azokban a sorokban, ahol nincsenek megszámozva a visszája sorok, ott fordított szemekkel kötünk vagy amilyeneket mutat a séma. A 2 ráhajtásból 2 szemet kötünk. A sorokban feltüntetett számok a középvonal fogyasztás és a szélszem közötti sima szemek számát mutatják.
Passzé: egyszer megkötjük az A1 séma 1-3 sorát.
Majd a B séma alapján egyszer megkötjük az 1-113 (117) sort.
Az alsó lyukacsos sorokat a leírás szerint kötjük a 11. és a 19. sorban.
A felső lyukacsos sort a 105. (109.) sorban kötjük.
Az utolsó lyukacsos sor a nyakkivágás mentén lesz, a középvonal mentén végzett fogyasztásoknak köszönhetően végül V alakú kivágást kapunk.

tunika kötésminta

Kiemelt fogyasztások és lyukacsos minta az ujjakon: a C séma alapján kötünk. A bal oldali számok a visszája sorait, a jobb oldali számok a színe sorait jelölik. Azokban a sorokban, ahol nincsenek megszámozva a visszája sorok, ott fordított szemekkel kötünk vagy amilyeneket mutat a séma. Hosszában: egyszer megkötjük az 1-65 sort.

tunika kötésminta

tunika kötésminta jelmagyarázat

Méretpróba: 8-as tűvel sima kötéssel 15 szem és 17 sor = 10×10 cm.

A szabásmintán a nyíl a munka irányát mutatja.

Kötés leírás:

Háta: 7-es tűvel felszedünk 99 (105) szemet és 1 cm-t, azaz 3 sort lustakötéssel kötünk, 1 fordított sorral kezdjük. Majd 8-as tűvel kötünk tovább, simakötéssel, lyukacsos mintát a B séma szerint. Széliben a szélszemek között az a (c) nyíltól a b (d) nyílig kötünk, közben középen a megjelölt sorokban 2 szemet fogyasztunk, ahogy a séma is mutatja – a lyukacsos sorokban nem fogyasztunk = 63 (69) szem a 69. sorban. A 71. sortól kezdve mindkét szélén elkezdjük a szaporítást az ujjak részére, közben folytatjuk a középvonali fogyasztást. Így a szemek csak minden 4. sorban bővűlnek = 79 (85) szem a 101 sorban.
A 104. (108.) sor után csináljuk a vállakat, ehhez mindkét szélén 5 szemet leláncolunk, majd minden 2. sorban még 3 (2) x 5 sz. és 0 (1) x 8 sz. a 113. (117.) sorban leláncoljuk a megmaradt 37 szemet és még egyszer 3 szemet egybe lekötünk, ahogy a séma mutatja.

Eleje: ugyanúgy kötjük mint a hátát.

Előbb összevarrjuk a vállakat.

Ujjak: fentről lefelé kötjük. Ehhez, az eleje és háta menti oldalszemekre felszedünk 8-as tűvel 50 (56) szemet és a C séma szerint kötjük, szélibe az a © nyíltól a b (d) nyílig sima szemekkel és megjelölt fogyasztásokkal, és 1 sor lyukacsos mintával. 35 cm = 59. sorban áttérünk a 6-os tűre és simakötéssel kötünk 2 cm-t = 6 sort és leláncoljuk a megmaradt 36 (42) szemet.

tunika szabásminta
Összeállatás: kisimítjuk és részeket, megnedvesítjük, egymáshoz illesztjük majd összevarrjuk.

kötött tunika

Hasonló bejegyzés: Narancssárga azsúrmintás tunika

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük