Sapkák, fejpántok, Ti küldtétek

Kötött sapka és nyakmelegítő szett

Kézzel kötött fonott mintás sapka és nyakmelegítő szett, leírással és minta rajzzal.

Saját tervezés, egy motring fonalból kellett megoldanom a sapka sálat, ilyenre sikerült. A bojtra már nem jutott fonal csak egy kevés, ezért lett fekete/szürke.

sapka és nyakmelegítő szett kötése

Hozzávalók a sapka és a nyakmelegítő kötéséhez: 1 gombolyag (100 g/350 m, 70% akril/30% gyapjú) fonal és egy 4-es kötőtű.
Kötésminták:

patentminta: 2 sima, 2 fordított
csavart minta 12 szemből: a séma rajz alapján kötjük (Sapka)
csavart minta 18 szemből: a séma rajz alapján kötjük (Nyakmelegítő)
lustakötés: a színén és a visszáján is fordított szemeket kötünk

Csavart minta séma sapkához:

fonott minta sema 12

Csavart minta séma nyakmelegítő, körsál kötéshez:

sema fonott minta 18

A leírásban és a séma rajzokban csak a munka színe van megadva, a visszáján úgy kötjük a szemeket, ahogy mutatkoznak, kivételt képez a lustakötés.

Sapka kötés leírás

4-es tűvel felszedünk 98 szemet és a következő képen kötünk:

szélszem, 26 szem patentminta (2 simával kezdjük), 5 szem fordított, 12 szem csavart minta (a séma    szerint), 5 szem fordított, 48 szem patentminta (2 simával kezdjük), szélszem. Így kötünk 4 sort. Ezután kötünk 1 sort fordított szemekkel, a csavart mintát ez nem érinti.
Majd a következő képen kötünk tovább, szélszem, 8 fordított, 12 szem csavart minta (itt +2 szemet szaporítunk) 12 szem fordított, 12 szem csavart minta, 12 szem fordított, 12 szem csavart minta (itt +2 szemet szaporítunk), 12 szem fordított, 12 szem csavart minta (itt +2 szemet szaporítunk), 8 szem fordított, szélszem – 104 szem. Így kötünk 14 cm magasságig, onnan kezdjük a fogyasztásokat. Minden sorban a fordított szemű oszlopokban középen 1-1 szemet fogyasztunk (kettőt egybe lekötünk), 4 soron keresztül, majd 2-2 szemet fogyasztunk, 2 soron keresztül, majd minden 4. szem után, kettőt egybe lekötünk, a következő sorban minden 2. szemet kettőt egybe lekötünk, és az utolsó sorban hármasával lekötjük a szemet, leláncoljuk a maradékot.
A fonákján összehorgoljuk vagy összevarrjuk a sapkát, bojtot teszünk rá.
Nyakmelegítő, körsál kötés leírás

4-es tűvel felszedünk 44 szemet és a következő képen elosztjuk azokat:
szélszem, 4 szem lustakötés, 8 szem patentminta (simákkal kezdjük), 18 szem fonott minta, 8 szem patentminta (fordítottal kezdjük), 4 szem lustakötés, szélszem.
Így kötünk 54 cm-t, az én esetemben, amíg el nem fogyott a fonal. Leláncoljuk a szemeket, összehorgoljuk vagy összevarrjuk a két szélét.

unisex nyakmelegítő kötés
A nyakmelegítő unisex színű és stílusú, ezért férfiaknak is köthetjük, kicsit nagyobb méretben, ehhez a patentminta része lehet 4-4 szemmel szélesebb, és maga a körsál hosszabb, de ezt érdemes próbálni.

sapka és nyakmelegítő szett kötése

Jó munkát, remélem használható lett a leírás és a mintarajz. 🙂

sapka és nyakmelegítő szett kötésesapka és nyakmelegítő szett kötése

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük