Kötősuli

Kötősuli: Karöltő fogyasztás kerek ujjaknál

Egy rövid segédlet a karöltők kialakításához, oldalvarrásos, lentről kötött pulóverekhez. Két módszert mutatok, hogyan fogyasztunk a kerek karöltők kialakításához.

A karöltők kötésének több módja is van, most kettőt szeretnék bemutatni, mindkettő a kerek ujjakhoz tartozik.

Karöltő fogyasztás kerek ujjaknál1. Az első és legegyszerűbb kiszámítás (én szemre szoktam csinálni, kb. ugyan így): az első sorban (itt kezdődnek a karöltők) leláncoljuk az első 3-4 szemet, jobb oldalon és bal oldalon is. Majd minden 2. sorban 1-2 szemet, addig, míg meg nem lesz a kellő kivágás, vagy ha kötés leírás szerint dolgozunk, addig, míg a leírás szerinti számú szem marad a tűn. Tovább egyenesen kötünk végig a vállakig.2. Ez a számítási módszer pontosabb, ha még rutinszerűen nem megy szemre a szabásminta kialakítása, akkor ajánlom ezt a módszert:

Először megállapítjuk hány szemet kell fogyasztanunk. Általában a karöltők mélysége 4-6 cm szokott lenni. Kiterítjük egy sima felületre a karöltőkig megkötött darabot és vonalzó segítségével lemérjük és megszámoljuk hány szem lesz a kellő szélesség, azaz a 4, 5 vagy 6 cm szélességnek hány szem felel meg.

Karöltő fogyasztás kerek ujjaknál
A kapott számot elosztjuk 3-al. Ha ez a szám nem osztódik 3-al, akkor a felesleget az első részhez adjuk hozzá. Azaz 3 részben fogunk fogyasztani a következő képen:

1. Az első részt az első sorban leláncoljuk.

2. A második részt két ütemben fogjuk leláncolni. Az egyik felét az egyik sorban, a másik felét a következőben. Ha páratlan számmal dolgozunk, akkor a nagyobb fele lesz az első ütemben.

3. A harmadik részt egyesével fogyasztjuk minden második sorban.

Példa: vonalzóval lemértük az 5 cm-t, ami 11 szemnek felel meg, ez azt jelenti, hogy 11 szemet kell fogyasztanunk. Elosztjuk 3 részre: 3, 4 és 4 szem. Leláncolunk 4 szemet (1. rész), majd minden második sorban 2×2 szemet (2. rész), majd minden 2. sorban 3×1 szemet fogyasztunk (3. rész).

A fogyasztások után egyenesen kötünk végig a vállakig, természetesen a nyakkivágást nem hagyjuk ki.Hasonló cikk: Kötősuli: Számítási és kötés hibák

Még több kötésmintát szeretnél látni? Akkor lájkold facebook oldalunkat!

Tetszett a cikk? Oszd meg másokkal is!

(4) Hozzászólás

 1. Sárika says:

  Nagyon jó tanácsokat adtál a karöltő készítéséhez, köszönöm. Tudnál ehhez a kerek karöltőhöz ugyanilyen részletesen az ujja elkészítéséhez is útmutatót adni? A karöltőt a te útmutatásod szerint kezdtem el és szeretném ha szépen sikerülne a “belevaló” is.

 2. Éva says:

  Évtizedek óta kötök de a saját fazonu kerek újjú felsőknél mindig gondot okoz az újja felsőrész fogyasztásának a kiszámítása, hogy pont megfelelő méretű legyen a karkivágáshoz.  Jérlek ha ehez is tudsz valami számítási módot segíts. Bitztosan többen is hasznát vennénk. Köszi.

 3. katus12 says:

  Sajnos, kezdő vagyok a kötésben. A karöltő fogyasztásánál a háta bal oldalán hogy kell a fogyasztást csinálni, hogy szimmetrikus legyen a jobb oldallal? Előre is köszönöm a választ.

  1. Klárika says:

   Tükörfordításban, vagy úgyan úgy, mint a jobb oldalon, csak a visszáján (ebben az esetben lesz egy sor eltolódás. de az a végén, mikor már összevarjuk a darabokat nem fog látszódni)

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük