Kötősuli

Kötősuli: Számítási és kötés hibák

Gyakran előforduló hibák elkerülése végett ajánlom az alábbi szabályokat.

 

1. Kötésnél nem mindig vesszük figyelembe azt, hogy a megkötendő ruhadarab mindig nagyobb kell legyen a levett méretektől (a szabad mozgás érdekében), alaktól függően 6-15 cm-el kell nagyobbat kötni. Ez a szabály főleg a mellbőségre jellemző.

Pl. ha a lemért mellbőség 100 cm. Akkor a következő képen kell számolni kötésnél: 100:2=50 cm (ez a háta szélessége, a karkivágásig), az eleje szélesebb lesz: 50+6=56 cm.

Ha sportos stílusú pulóvert kötünk, akkor a háta és eleje szélessége lehet egyforma, és a levett mérethez hozzáadunk 10 cm-t, a szabad mozgás érdekében.

 

2. A karkivágásokat a hátán ugyanazon a magasságon kezdjük kötni, mint az elején, sőt néha még alacsonyabban is. Ugyanis a karkivágás a hátán mindig hosszabb kell legyen, mint az elején, legalább 1-2 cm-el. Minél nagyobb a modell háta, ill. szélesebb a válla, annál nagyobb lesz a karkivágás a hátán. (Itt kivételt képeznek a bébiruhák).

3. A vállak lejtése az elején általában ugyanolyan, mint  a hátán, de valójában az elején 1-2 cm-el nagyobb kell legyen, mint a hátán.
4. Hátul a nyakkivágást gyakran csináljuk kicsire és szűkre, mindig figyeljünk, hogy hátul is meglegyen a megfelelően mély és széles nyakkivágás.

Ha megtörténtek a 2, 3 és 4 pontban felsorolt hibák, akkor a következő kellemetlenségekkel fogunk szembesülni:

a) a vállvarrás hátra fog húzni, ennek oka: túl rövid hátul a karkivágás és rossz a vállak lejtése.
b) a pulóver nyakkivágása hátracsúszik, ennek oka: kicsi és szűk a nyakkivágás.

Jó munkát kívánok minden kedven KötniJó olvasónak!

Még több kötésmintát szeretnél látni? Akkor lájkold facebook oldalunkat!

Tetszett a cikk? Oszd meg másokkal is!

(2) Hozzászólás

 1. Éva says:

  Kedves Klárika!

  Olvastam a kötéeel kapcsoltatos 4 hasznos tanácsát.

  Nagy gondban vagyok. Szeretnék kötni egy férfi pulóvert. Semmi minta, egyszerű színén sima kötéssel. A gondom az hogy nem ejtett vállú pulóvert szeretnék hanem szép karöltővel és kerek ujjal. Egy orosz weboldalon már sikerült megtanulnom, hogy hogyan számoljam ki a kerek ujjat, de a karöltőre nem kaptam választ.

   

  íme a weboldal: http://vyazhem.vjagu.ru/1/203/6161/

  és

  http://izklubka.ru/books/item/f00/s00/z0000005/st017.shtml

   

  Ha tudna abban segíteni, hogy hogyan kell kiszámolni a karöltőt ennek a sémája alapján, nagyon megköszönném.

   

  Üdvözlettel: Császárné Varsányi Éva

  1. Klárika says:

   Kedves Éva, megpróbáltam válaszolni kérdésére, kicsit hosszúra sikerült, így külön bejegyzésbe tettem, itt olvashatja: https://kotnijo.com/2017/01/kotosuli-karolto-fogyasztas-kerek-ujjaknal/

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük