Kötősuli

A sima szem kötése hátsó szálból kötve és a fordított szem kötése a második módszerrel

Kötősuli kezdőknek, 7. Lecke. A sima szem kötése hátsó szálból kötve és a fordított szem kötése a második módszerrel.

Az előző leckékben megtanultuk a sima és a fordított szem kötését hagyományos módon, amikor  a sima szemet az első szálból kötjük le. Mint ahogy már korábban említettem, a sima és a fordított szemet több féle módon is lehet kötni, ebben a leckében megtanuljunk egy újabb módszert – a sima szem kötését hátsó szálból kötve és a fordított szem kötésének 2. módszerét. Előfordul, hogy egyes minták esetében, ezt a módszert kell alkalmazni.


Megjegyzés: a hátsó szálba kötött sima szem, ez nem egy újabb fajta szem, hanem ugyanannak a sima szemnek egy másik kötésmódja.

A próbadarab kötéséhez szedjünk fel 30 szemet. Simakötést fogunk kötni, az első és minden páratlan sorban sima szemeket kötünk.

Sima szem hátsó szálból kötve

Miután felszedtük a szemeket, az első szélszemet leemeljük. A dolgozószál a munka mögött van. A tűt a következő szem hátulsó szálába vezetjük.

Sima szem hátsó szálból kötve

A tűvel fentről le áthúzzuk a szálat a szemen.

Sima szem hátsó szálból kötve

Az új szemet a jobb tűre vesszük.

Sima szem hátsó szálból kötve

Megkötöttük az első sima szemet a hátsó szálból kötve. Ha figyelmesen megnézzük, akkor látjuk a hogy a szem jobb szála van elől, azaz hagyományos sima szemet kapunk.

Megfordítjuk a munkát. A szélszemet kicsit másképp vesszük le, ha a hagyományos módszer szerint a sima szélszemet az elülső szálba öltve emeltük át, vagy a fordított szemet a hátsó szálba, akkor ebben az esetben egyszerűen csak átvesszük a szélszemet bal tűről a jobbra – a szem közepébe vezetjük a jobb tűt.

Sima szem hátsó szálból kötve

A sima szem kötését a hátsó szálból kötve módszer:

Sima szem hátsó szálból kötve

 
 

A fordított szem kötésének másik módja

A tűt balról jobbra vezetjük a szembe, a dolgozó fonal a bal tű előtt van.

fordított szem

A jobb tűvel lentről felfelé irányuló mozdulattal áthúzzuk a hurkot a szemből.

fordított szem


Megkötöttük a fordított szemet.

fordított szem

Az ábra a fordított szem kötésének a második módszerét mutatja:

fordított szem

 
 


Nézze meg figyelmesen a szemeket. Amikor a második módszerrel kötöttük a fordított szemeket, akkor a szem bal szála került előre, míg az első (hagyományos) módszer esetében a jobb szál volt elől. Más szóval – megfordított (csavart) fordított szemet kapunk.
Kössön egy próbadarabot, és látni fogja, hogy külsőleg, ezzel a módszerrel kötött darab nem különbözik az első módszerrel kötött darabtól, talán annyi lehet, hogy így valamivel szorosabb, sűrűbb lett a kötés.

Az alábbi képen a mintadarab alsó felén az első, hagyományos módszerrel kötöttünk, a felső felén, pedig a második módszerrel dolgoztunk.

kötés kezdőknek

A darab közepén egy vonalat látunk, mintha dőlt szemek lennének. Ez azért lett így, mert az egyik módszerről a másikra váltottam. Ezért mindig oda kell figyelni, hogy munka közben ne kavarjuk a különböző módokat, döntsük el az elején melyikkel fogunk kötni, és azzal a módszerrel kössünk végig, hacsak a kötés leírásban nem szerepel ez a váltás.

A Kötősuli előző leckéi:

1. Milyen kötőtűt és fonalat válasszunk kötés tanuláshoz?

2. A kötés alapjai: kötött darab részletei

3. A kötés alapjai: szemfelszedés

4. Sima szemek. Lusta kötés. Szélszem

5. Leláncolás. Végszál eldolgozása.

6. Fordított szemek. Harisnyakötés

Kötni jó! Ezért tanuljunk kötni!

Még több kötésmintát szeretnél látni? Akkor lájkold facebook oldalunkat!

Tetszett a cikk? Oszd meg másokkal is!

 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük