Kötősuli

Fordított szemek. Harisnyakötés

Kötősuli kezdőknek, 6. Lecke. A fordított szem kötése. Sima vagy harisnyakötés minta.

A másik alap szem kötésnél – a fordított szem. Ha tudunk sima és fordított szemet kötni, akkor már rengeteg olyan egyszerű és szép kötésmintát köthetünk, amelyben csak sima és fordított szemek vannak. Ilyen minták itt találhatók: 5 kötött szövetminta és Könnyű kötésminták.

Ebben a leckében megtanuljuk, hogyan kell kötni a fordított szemet. Ugyanúgy, mint a sima szem esetében a fordított szem szálai párhuzamosak egymáshoz, és a jobb szál van elől.
Felszedjük a szemeket és lekötjük az első sort (ez a visszája lesz) sima szemekkel, mint ahogy az előző leckében is csináltuk. Megfordítjuk a munkát. Az első szemet leemeljük, nem kötjük le.

A második sort (a munka színe) fordított szemekkel fogjuk kötni. A jobb tűt a bal tűn lévő szem közepébe vezetjük. A munkaszál a munka előtt van.

fordított szem kötése

A jobb tűvel egy körbe mozdulattal rátekerjük a munkaszálat a tűre.

fordított szem kötése

Áthúzzuk a szálat a szemen keresztül, fentről lefele, a bal kezünk nagyujjával közben kicsit tartjuk a fonalat, hogy ne csússzon ki.

fordított szem kötése

Áthúzzuk az új szemet a jobb tűre.

fordított szem kötése

A bal tűről leengedjük a szemet.

fordított szem kötése
Így kötünk a sor végéig.

Az ábra a fordított szem kötését mutatja:

fordított szem kötése

Ismét megfordítjuk a munkadarabot. Látjuk, hogy az első szem – sima szem. Ahhoz, hogy a szélek szépek legyenek, a szélszemet lekötés nélkül átemeljük a jobb tűre. A sima szélszemet a következő képen vesszük át a jobb tűre: a jobb tűt az első szálba balról jobbra vezetjük és átvesszük a jobb tűre.

sima szélszem

A munkaszálat mindig igazítsuk meg egy kicsit, ha kell húzzuk picit szorosabbra, figyelni kell, hogy a szélszem ne legyen túl laza, de nagyon szoros se szabad legyen, mert összehúzza a kötést.

sima szélszem

Folytatjuk a kötést: a páratlan sorokban (a munka színe) sima szemeket, a páros sorokban (a munka visszája) fordított szemeket kapunk. Így alakul ki a sima kötés vagy más szóval a harisnyakötés minta.


Most már láthatjuk, miben különbözik a sima kötés a lusta kötéstől, a lusta kötés mind két oldalon egyforma, míg a sima kötés esetében a munkának van színe és visszája is.

sima kötés

fordított kötés

Ezzel a mintával kötött darab vékonyabb. A sima kötés egyik tulajdonsága, hogy a széle felkunkorodik, főleg a kezdősor mentén. Ha nem szeretnénk, hogy a kötött pulóver vagy egyéb darab széle kunkorodjon, akkor valamilyen passzémintával célszerű kezdeni a kötést.

Az előző és következő leckék:

1. Milyen kötőtűt és fonalat válasszunk kötés tanuláshoz?

2. A kötés alapjai: kötött darab részletei

3. A kötés alapjai: szemfelszedés

4. Sima szemek. Lusta kötés. Szélszem

5. Leláncolás. Végszál eldolgozása.

6. Fordított szemek. Harisnyakötés

7. A sima szem kötése hátsó szálból kötve és a fordított szem kötése a második módszerrel

8. A csavart szem kötése

9. Szaporítás kötésnél. Ráhajtások.

10. Szemek fogyasztása, jobbra dőlő fogyasztás és balra dőlő fogyasztás

 

Kötni jó! Ezért tanuljunk kötni!

Még több kötésmintát szeretnél látni? Akkor lájkold facebook oldalunkat!

Tetszett a cikk? Oszd meg másokkal is!

(1) Hozzászólás

  1. Ágics Gitta says:

    Kedves Oktató,
    Nagy segítség a kötősuli. Nagyon hasznosak a videók!
    Szeretném megkérdezni, hogyan kell a harisnya kötést úgy kötni, hogy egyenletes sima legyen a kötésem. Milyen módszert kell alkalmazni az egyenletes kötés eléréséhez?
    Köszönöm előre is a válasz!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük