Kötősuli

Milyen kötőtűt és fonalat válasszunk kötés tanuláshoz?

Kötősuli kezdőknek, 1 Lecke, a szükséges kellékek beszerzése.

Az első leckében átvesszük, milyen kellékekre és anyagokra lesz szükség a következő leckékhez, kötés tanuláshoz.

Kötőtű

A kötőtűt mindig a fonal vastagságához viszonyítva válasszuk. A fonal vastagságát annak tömege és hossza alapján állapítjuk meg, a tömeg általában grammokban, a hossza méterben van feltüntetve a címkén: g/m. Például, ha a címkén 100g/260m-t látunk, akkor ez azt jelenti, hogy a 260 méter fonal súlya 100 gramm. Minél rövidebb a 100 grammnyi fonal hossza, annál vastagabb a fonal.

Egy általános szabály kötőtű kiválasztásnál: a tű legyen kétszer vastagabb, mint a fonal.

Valamint, a gyártó is tájékoztat, mekkora tűre lesz szükség az adott fonal esetében, amit a címkén szokott feltüntetni. A kötőtű méretszáma megegyezik a tű átmérőjével mm-ben.

kötés tanulás

Most külön nem térek ki arra, hányféle kötőtű létezik. A következő leckékben próba darabokat fogunk kötni. Ehhez szükségünk lesz egy “3” és “3,5” és “4” méretű kötőtűkre. Lehet egyenes vagy körkötőtű. Személy szerint a körkötőtűt szeretem jobban.  Arra figyeljünk, ha egyenes tűt sikerül beszeretni, akkor érdemes kötőtű végzárót is venni hozzá, hogy majd ne csússzanak le a szemek.
Azért lesz szükség különböző, mégis egymáshoz közeli méretű kötőtűkre, mert előbb meg kell állapítani, milyen lesz a kötésünk, azaz szoros vagy inkább laza. Ugyanis valaki szorosabban köt, valaki lazábban, ez egyénileg változó. Amikor egy azonos vastagságú fonallal különböző méretű tűkkel próbálunk kötni, meg fogjuk érezni, melyik tűvel kényelmesebb dolgozni. Ez azt fogja jelenteni, hogy az adott fonallal ezzel a tűvel érdemes kötni.

Pl. ha a fonal címkén 3,5-as kötőtű volt az ajánlott méret, de neked jobban esett a 3-as tűvel dolgozni, és a munka is ezzel a mérettel lett szebb, akkor egyénileg, neked ehhez a fonalhoz a 3-as méretű tű passzol jobban.

kötés tanulás

Fonal

Kötés tanuláshoz lehet akril, gyapjú vagy vegyes tartalmú fonalat választani. Az egyéb összetételű fonalakat, mint pl. a pamutfonalat kezdésnek nem ajánlom, azzal nehezebb dolgozni, valamint a tanuló fonal legyen egyszerű, sima, tanuláshoz mellőzzük a buklé vagy mohair fonalat. A fonal vastagsága legyen közepes: 200-300m/100g. Lehetőleg válasszunk világos színűt. Így jól látszanak a szemek és kevésbé fárasztja látásunkat.

 

Az előző és következő leckék:

1. Milyen kötőtűt és fonalat válasszunk kötés tanuláshoz?

2. A kötés alapjai: kötött darab részletei

3. A kötés alapjai: szemfelszedés

4. Sima szemek. Lusta kötés. Szélszem

5. Leláncolás. Végszál eldolgozása.

6. Fordított szemek. Harisnyakötés

7. A sima szem kötése hátsó szálból kötve és a fordított szem kötése a második módszerrel

8. A csavart szem kötése

9. Szaporítás kötésnél. Ráhajtások.

10. Szemek fogyasztása, jobbra dőlő fogyasztás és balra dőlő fogyasztás

Kötni jó! Ezért tanuljunk kötni!

Még több kötésmintát szeretnél látni? Akkor lájkold facebook oldalunkat!

Tetszett a cikk? Oszd meg másokkal is!

(1) Hozzászólás

  1. Nagyon jo leirasok…tényleg hianyt potol. Koszonom.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük