Poncsók, sálak, kendők

Vastag fonalból kötött körsál

Egyszerűen megköthető, mégis nagyon mutatós és praktikus körsál (nyakmelegítő) vastag fonalból.


Szükségünk lesz 100-200 gramm vastag merinó fonalra és egy 5 mm vagy 6 mm-es körkötőtűre. Azért ajánlom a merinó fonalat, mert az nem szúr egyáltalán, így az arcunkhoz érve az anyag nem irritálja a bőrünket.


A Kötni Jó webshopban folyamatosan lehet kapni magas minőségű merinó fonalat, mégpedig outlet áron: https://shop.kotnijo.com/


A körsál kötéséhéhez ajánlott fonalak:


Dive: https://shop.kotnijo.com/merino/dive
Bomba: https://shop.kotnijo.com/merino/bomba
Maciste: https://shop.kotnijo.com/merino/magiste


A körsálat körben kötjük, lustakötéssel. Mivel folyamatosan a munka színén dolgozunk, azaz folyamatosan körbe haladva kötünk, ezért a lustakötést úgy kapjuk, hogy kötünk egy sort sima szemekkel, majd egy sort fordított szemekkel.


Érdekesség, hogy körben kötve a lusta kötés nagyon haladós minta, hiszen a szemek önmaguktól úgy fordulnak soronként a tűn, ahogy azt kötnünk kell, egyik sorban sima szemeket fogunk látni és sima szemeket fogunk kötni, majd a következő sorban már fodított szemeket látunk és fordítottan kötjük le azokat.


A kötés menete:


Kiválasztjuk a megfelelő tűméretet, nálam ez az 5 mm-es volt és Dive fonalból kötöttem (130 gramm fonal ment bele). Felszedünk 80 szemet, gyűrűbe zárjuk a kötést.


Gyűrűbe zárás videó segédlet: https://www.youtube.com/watch?v=LRKK5a1d6xI&t=369s


Ezután körben kötve lustakötéssel kötünk 26-30 cm-t egyenesen, ez a magasság lehet több is, attól függ mennyire magas csősálat szeretnénk (vagy, amíg el nem fogy a fonal). Amikor megkötöttük a tetszőleges magasságot, egyszerűen leláncoljuk a szemeket, figyeljünk, hogy ne legyen túl szoros a leláncolás, ne húzza össze az anyagot.


A körsál szélessége 30 cm, magassága 26 cm.


Végezetül eldolgozzuk a szálakat, kimossuk a kész darabot, fektetve szárítjuk és örömmel viseljük.
Jó munkát kívánok hozzá.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük